Dalekowschodni, naturalny sekret zdrowia i długowieczności - Oxycel 3 50 kaps.
Oxycell 3 to produkt zawierający kompozycję trzech grzybów tradycyjnej medycyny chińskiej: reishi, shitake i maitake. Takie połączenie jest skutecznym sposobem na wzmocnienie odporności organizmu. Oxycell 3 poprawia kondycję organizmu i jego prawidłowe funkcje, zwłaszcza w stanach obniżonej odporności, przewlekłego stresu i wycieńczenia organizmu. Jest polecany dla osób permanentnie zmęczonych, wyniszczonych chorobami (w tym chorobami nowotworowymi) oraz w zaburzeniach metabolizmu glukozy i cholesterolu.
Grzyby są stosowane w tradycyjnej medycynie dalekowschodniej od tysięcy lat. Stale trwają badania nad prozdrowotnymi właściwościami grzybów oraz ich wpływie na człowieka.
Każdy gatunek na ziemi ma swój własny profil aminokwasowy białek - i tak samo grzyby – charakterystyczne jest dla nich występowanie dużej ilości kwasu glutaminowego, asparaginowego i argininy oraz innych niezbędnych aminokwasów. Ciekawym składnikiem zawartym w grzybach jest beta-glukan, czyli błonnik rozpuszczalny, który powlekając nabłonek jelitowy ogranicza wchłanianie substancji (co wykorzystuje się w obniżaniu poziomu glukozy i cholesterolu we krwi).
Także właściwości immunomodulujące beta-glukanu są obiektem zainteresowań naukowców ze świata medycyny. Istnieją badania, które wykazały, że beta-glukan ma zdolność wiązania się z receptorami białek adhezyjnych (czyli leptyny i integryny), co daje pewne nadzieje w kontekście terapii nowotworów. Na ten moment jednak nie ma jednoznacznych wskazań, czy wytycznych. Badania i obserwacje trwają.
Mimo doniesień o potencjalnych właściwościach leczniczych wielu grzybów, szczególnie kilka jest poznanych bliżej. Są to gatunki azjatyckie: reishi, shitake, maitake i cordyceps. Oxycell 3 to właśnie połączenie trzech pierwszych.
Reishi = lakownica lśniąca = Ganoderma lucidum = „boski grzyb nieśmiertelności”
Jest to grzyb bogaty w substancje o potwierdzonym, stymulującym wpływie na układ odpornościowy (beta-glukany, triterpeny, peptydoglikany). Aktywuje makrofagi, komórki dendrytyczne i komórki NK (natural killers), czyli tzw. naturalni zabójcy. Taka właściwość jest cenna w przypadku infekcji wieloma szczepami bakterii, np. E. coli, Pseudomonas, pneumokokami i innymi „kokami”.
Reishi jest świetnym wyborem w przypadku przewlekłego zmęczenia, przeciążenia umysłowego, lekkich stanów lękowych czy bezsenności. Czasem określa się go jako „grzyb damski” ponieważ pomaga znieść zmęczenie pochodzenia typowo kobiecego – zmiany hormonalne cyklu, zmęczenie i trudności poporodowe, menopauza. Reishi opóźnia także procesy starzenia, stąd zapewne też duża popularność wśród pań.
30 lat badań wskazuje również na pozytywny wpływ na układ krążenia – tzw. tropizm serca. Może pomagać obniżyć podwyższony poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie krwi. Ma wpływ na poprawę profilu glukozy w ustroju.
Bardzo ważnym aspektem jest wpływ na płuca. Prawdą jest, że inne grzyby też pobudzają układ immunologiczny, jeśli jest słaby, ale także odpowiednio wyciszają, kiedy jest nadreaktywny, przez co sprawdza się w schorzeniach autoimmunologicznych lub alergiach. Wynika z tego w sposób naturalny zastosowanie w astmie, katarze, alergiach, POChP, rozedmie płuc i innych. Reishi jest dobrym wyborem w przypadku nawracających infekcji układu oddechowego.
Ponadto grzyb ten chroni, odtruwa i regeneruje wątrobę.
Shitake (shiitake) = boczniak ostrygowaty = „eliksir życia” – kolejny sekret długowieczności
Jest to jeden z najstarszych grzybów uprawnych. Jego doskonałe walory smakowe i duża wartość odżywcza stanowią o jego popularności. Shiitake zawiera sporo kwasu glutaminowego, co może pomóc w redukcji stresu i jego następstw, oraz beta-glukanów – czyli także wpływa na wzmocnienie odporności. Obecna w shitake prowitamina D ogranicza ryzyko utraty masy kostnej. Grzybom tym przypisuje się też pewne właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwmiażdżycowe. Jest polecany dla osób borykających się z problemem otyłości.
Maitake = grifola frondosa = żagwica listkowata
Oczywiście ze względu na obecność beta-glukanów maitake wpływa na odporność i wzmocnienie oraz stanowi wsparcie w walce z bakteriami i wirusami. Jednak możliwości jakie niosą ze sobą obecne w tych grzybkach substancje bioaktywne, to dużo szerszy temat. Najkrócej mówiąc – grzyby maitake mogą pomagać w tzw. zespole metabolicznym, który obejmuje szereg schorzeń o podobnym podłożu: cukrzyca, podwyższony cholesterol i nadciśnienie. To także doskonały element naturalnej terapii otyłości i profilaktyki osteoporozy.
Oxycell 3 – wyjątkowy produkt zawierający 3 grzyby o nieocenionych właściwościach prozdrowotnych. Doskonały wybór na wzmocnienie odporności, obronę przed infekcjami, poprawę funkcji metabolicznych i odporności na stres. Tradycyjna medycyna Dalekiego Wschodu stosuje reishi, shitake i maitake od wieków jako naturalne źródło zdrowia i długowieczności.
Unikalny skład Oxycel 3:
Reishi – Lakownica lśniąca (Ganoderma Lucidum) – sproszkowany wyciąg – 100 mg;
Shitake (Twardziak Jadalny) - sproszkowany wyciąg – 100 mg;
Maitake (Grifola Frondosa) – sproszkowany wyciąg – 100 mg;
żelatyna ; mikrokrystaliczna celuloza 15 mg; dwutlenek krzemu 1,5 mg.
Sposób użycia Oxycel 3:
3 razy dziennie po 1 kapsułce, najlepiej w trakcie posiłku.