CARTILAGE PLUS SMAK POMARAŃCZOWY 500g
Cartilage Plus to suplement diety w postaci proszku do sporządzania zimnego napoju o smaku pomarańczowym. Jego głównym składnikiem jest hydrolizat kolagenu pochodzenia wołowego (jedna porcja - 2,4 g kolagenu). Zawiera również liczne witaminy, w tym kompleks witamin z grupy B.
Preparat polecany jest dla osób zmagających się z problemami kości i stawów. Odciąża stawy i tkanki miękkie podczas intensywnego wysiłku fizycznego lub po dłuższym okresie bezruchu, spowodowanym niedyspozycją zdrowotną. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie kości, chrząstki, naczyń krwionośnych i skóry.
Kolagen stanowi 20-30% całkowitej ilości białka w organizmie człowieka. Występuje on obficie w tkance łącznej. Jest składnikiem, np. chrząstki, kości, ścięgien, naczyń krwionośnych i skóry. Kolagen jest bogaty w takie aminokwasy, jak prolina, lizyna, hydroksyprolina, hydroksylizyna, arginina oraz glicyna.
Niedostateczna ilość tego białka lub jego niedobór może z czasem prowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania poszczególnych rodzajów tkanki łącznej (problemy ze stawami i/lub ścięgnami).
Noble Pharma Cartilage Plus zawiera pełen profil wolnych aminokwasów, w tym rozgałęzione aminokwasy egzogenne, które należy dostarczać wraz z pożywieniem lub dodatkową suplementacją, ponieważ organizm człowieka nie posiada zdolności ich syntezy.
Skład:
Hydrolizat kolagenu*, diglicynian cynku, witamina C (kwas L-askorbinowy), witamina B3 (kwas nikotynowy), witamina E (octan D-alfa-tokoferylu), aromat pomarańczowy, witamina B5 (D-pantotenian wapnia), substancja słodząca: sukraloza, substancja barwiąca: karoteny (beta karoten), witamina B6 (fosforan pirydoksalu), witamina B1 (monoazotan tiaminy), witamina B9 (kwas pteroilomonoglutaminowy).
*pochodzenie: wołowina.
1 miarka (dzienna porcja) zawiera: witamina E 2,4mg (20%)*, witamina C 16mg (20%)*, witamina B1 0,2mg (20%)*, niacyna 3,2mg (20%)*, witamina B6 0,3mg (20%)*, kwas foliowy 40mcg (20%)*, kwas pantotenowy 1,2mg (20%)*, kwas pantotenowy 1,2mg (20%)*, cynk 5mg (50%)*.
*RWS - Referencyjna Wartość Spożycia.
100g białka zawiera: L-alanina 8,12g, L-arginina 8,43g, kwas L-asparaginowy 6,62g, kwas L-glutaminowy 12,44g, glicyna 20,66g, L-histydyna 0,80g, L-izoleucyna 1,5g, L-leucyna 2,91g, L-lizyna 3,41g, L-metionina 0,6g, L-fenyloalanina 2,11g, L-prolina 11,53g, L-seryna 3,41g, L-treonina 1,91g, L-tyrozyna 0,5g, L-walina 2,41g, L-hydroksylizyna 1,2g, L-hydroksyprolina 11,43g.
Dawkowanie i sposób użycia:
Należy wsypać 4 g proszku (1 porcja- 1 miarka) do 100 ml niegazowanej wody. Następnie dobrze wymieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji. Przyjmować raz dziennie, najlepiej przed śniadaniem.