D-MANNOSE 500mg 120 kaps. NOW FOODS
D-mannoza jest cukrem prostym, który korzystnie działa na układ moczowy. Przedrostek “D-” mówi nam o ułożeniu cząsteczki mannozy w sposób nadający jej właściwość skręcania światła w lewo. Wiele badań naukowych wykazuje bardzo pozytywny wpływ D-mannozy na przewód moczowy, zarówno przy stosowaniu profilaktycznym jak i wspomagająco przy infekcjach układu moczowego. Stosowanie tego produktu może naturalnie i bezpiecznie wspomóc nasz organizm w walce z niechcianymi bakteriami. D-mannoza zapobiega przyłączaniu się mikrobów do nabłonka przewodów moczowych, co wspomaga usuwanie ich z organizmu. Szkodliwe drobnoustroje opuszczając nasze ciało, mają dużo mniejszą szansę aby wywołać niepożądane stany zapalne. Jest to działanie mechaniczne, ponieważ D-mannoza przyczepia się do bakterii, które zagnieździły się w nabłonku pęcherza. W ten prosty sposób obciąża te bakteryjne kolonie tak, że w pewnym momencie stają się na tyle ciężkie, że ruch jaki wywołuje w pęcherzu oddawanie moczu po prostu odrywa gniazda bakterii od nabłonka i są one wydalane z moczem. Taki mechanizm działania ma szczególne znaczenie w kontekście zakażeń bakterią E.coli, która jest głównym sprawcą infekcji dróg moczowych. Bakterie te mają zdolność tworzenia pewnej swoistej bariery wokół siebie tuż po przyczepieniu się do nabłonka, która chroni je przed działaniem leków i antybiotyków. Niestety z uwagi na tę właściwość typowe leki nie zawsze potrafią zniszczyć do zera kolonię E.coli, stąd powracające na nowo infekcje pęcherza moczowego. D-mannoza to zupełnie inny mechanizm, skuteczny w obliczu bakteryjnej barykady.
Preparaty żurawiny mają podobne działanie zmniejszające przyczepność bakterii do ścian dróg moczowych, jednak potrafią łączyć się wyłącznie z bakteriami wolnopływającymi w moczu, co stawia D-mannozę zdecydowanie wyżej w skuteczności zwalczania początkowych faz infekcji, a zwłaszcza w profilaktyce nawracających infekcji dróg moczowych. To naturalny, bezpieczny i skuteczny sposób na zapalenia pęcherza i dróg moczowych.
Nazwa cukru D-mannoza, podobnie jak mannitol, pochodzi z Biblii. Znajoma nam „manna z nieba” – część interpretacji sugeruje, że manną mogła być wydzielina z roślin takich jak jesion mannowy lub tamaryszek francuski, w których odnaleziono wyżej wymienione związki.
Skład:
D-mannoza, składnik kapsułki: substancja glazurująca (hydroksypropylometyloceluloza); skrobia ryżowa, substancje przeciwzbrylające (kwasy tłuszczowe roślinne, sole magnezowe kwasów tłuszczowych roślinne, dwutlenek krzemu).
Dawkowanie:
3 kapsułki 1 do 3 razy dziennie. Popić wodą lub niesłodzonym sokiem, na przykład niesłodzonym sokiem żurawinowym.