Franciszkański Eliksir Kontrola Poziomu Glukozy 200ml
Preparat zawiera mieszaninę ekstraktów ziół: opuncji figowej (Opuntia ficus carica), mniszka lekarskiego (Taraxacum Radix), skrzypu polnego (Equisetum arvense), lubczyku (Levisticum officinale), ketmii (Hibiscus sabdarifa), witamin C i E.
Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica)
wspiera kontrolę poziomu glukozy we krwi oraz metabolizm tłuszczu. Poprzez wysoką zawartość pektyn oraz beta-glukanów, czyli rozpuszczalnych frakcji błonnika, znacznie poprawia perystaltykę jelit. Jest również surowcem bardzo obfitym w przeciwutleniacze (antyoksydanty).
Mniszek (Taraxcum officinale) poprawia funkcję wątroby, żołądka i układu jelitowego. Pomaga utrzymać zrównoważony fizjologiczny odczyn żołądka. Jest środkiem żółcio- i moczopędnym, zmniejsza dyskomfort trawienny. Ponadto działa oczyszczająco na organizm poprzez wspomaganie procesu diurezy. Podobnie jak fasola (również zawarta w Eliksirze) zawiera fenolokwasy, w tym głownie kwas kawowy.
Skrzyp (Equisetum arvense) wywiera korzystny wpływ na czynność wątroby i ochrania ją przed substancjami toksycznymi. Pobudza diurezę, jest znakomitym surowcem krzemowym poprawiającym stan skóry, włosów oraz paznokci, jest też bogaty w chlorofil. Jest surowcem roślinnym czyszczącym krew. Działa lekko wspomagająco na przemianę materii.
Lubczyk (Levisticum radix) wzmacnia i poprawia wytrzymałość fizyczną. Pomaga odprężyć się; wspiera trawienie i prawidłową czynność wątroby. Jest adaptogenem oraz afrodyzjakiem, poprzez poprawę ogólnej wydolności organizmu. Pomaga radzić sobie w stresowych sytuacjach. Jest znaną przyprawą, często dodawaną do potraw, co poza polepszeniem smaku i zapachu jedzenia wspomaga organizm przy procesie trawiennym.
Ketmia (Hibiscus sabdariffa) dodaje energii i witalności, pomaga w stanach zmęczenia. Jego orzeźwiający, kwaskowaty smak oraz składniki czynne, działają lekko pobudzająco. Dzięki zawartości antocyjanów (czerwonofioletowych barwników roślinnych) działa polepszająco na stan naszych naczyń krwionośnych. Jego piękny, rubinowy kolor zawdzieczamy właśnie nim.
Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego; zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia; zwiększa przyswajanie żelaza. Acerola (Malpighia emarginata), znana też jako wiśnia z Barbadosu jest znanym i cennym surowcem, bardzo bogatym w witaminę C. Kwas askorbinowy poprawia stan naszych naczyń krwionośnych, uszczelniając je. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi około 80 miligramów. Co ciekawe, człowiek jest jednym z nielicznych zwierząt które nie syntetyzują owej witaminy w swoim organizmie, stąd potrzebna jest jej dostarczanie wraz z pożywieniem.
Witamina E jest pomocna w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Jest to rozpuszczalna w tłuszczach mieszanina tokofeoli i tokotrienoli. Jest to główny składnik przeciwutleniający zawarty w komórkach naszego ciała. Ma również działanie ochronne na strukturę błon biologicznych.
Biała fasola, a w szczególności jej naowocnia (perocarpium Phaseoli) poprzez swoje działanie obniżające wchłanianie cukru z przewodu pokarmowego ma wspomagający wpływ na obniżanie poziomu glukozy we krwi, ma też lekkie działanie wspomagające odchudzanie. Fasola zawiera sporo fenolokwasów, w tym kwas kawowy. Surowiec roślinny zawiera też sporo aminokwasów, glikoprotein, flawonoidów oraz kwas krzemowy.
Pokrzywa (Urtica dioica) jest znaną nam wszystkim rośliną o przede wszystkim działaniu diuretycznym (moczopędnym). Zawiera mnóstwo dobroczynnych składników, takich jak kwasy organiczne, witaminy (C,K, B2 i kwas pantotenowy), flawonoidy, garbniki, karotenoidy, chlorofile, oraz sole mineralne. Oprócz swego działania wspomagającego diurezę, działa też lekko przeciwkrwotocznie oraz regulująco na poziom glukozy we krwi. Substancje obecne w pokrzywie korzystnie działają na kontrolę stanu zapalnego.
Krwawnik (Millefolii herba) zawiera dużo olejków eterycznych, w tym olejek azulenowy, podobnie jak rumianek. Zioła te często były stosowane zamiennie. Mimo tego, podczas badań wykazano że krwawnik działa dużo bardziej pobudzająco na wydzielanie soków żółciowych oraz żołądkowych od rumianku. Jest zalecany przy dyspepsji, po przejedzeniu, przy bólach brzucha.
Zielona herbata (Camelia sinensis) jest dosknonałym źrodłem przeciwutleniaczy, blokującym wolne rodniki. Zawiera sporo garbników, teofiliny, teobrominy oraz kofeiny, co przekłada się na jej działanie stymulujące i moczopędne. Ma też działanie zwiększające kwaśność soku żołądkowego oraz pobudzające perystaltykę jelit.
Jęczmień (Hordeum vulgare) jest jednym z bardziej znanych surowców glikokininowych, inaczej zwanych jako glukokininy. Są to fitozwiązki o działaniu hipoglikemicznym, czyli obniżającym poziom glukozy we krwi. Jęczmień zawiera również hordeninę, która jest substancją pobudzająca nasz organizm w kontekście psychoruchowym. Preparaty jęczmienne pomagają także w problemach trawiennych.
Naturalny skład Eliksiru Kontrola Glukozy:
woda oczyszczona; nasiona białej fasola ekstrakt DER 8:1; liść pokrzywy ekstrakt DER 8:1; owoc opuncji figowej ekstrakt DER 8:1; korzeń mniszka lekarskiego ekstrakt DER 8:1; ziele skrzypu polnego ekstrakt DER 8:1; ziele krwawnika ekstrakt DER 8:1; liść zielonej herbaty ekstrakt DER 8:1; koncentrat soku zielonego jęczmienia DER 8:1; kwiat hibiskusa ekstrakt DER 8:1; korzeń lubczyku ekstrakt DER 8:1; owoc aceroli ekstrakt DER 8:1; forma wit. E: d-alfa-tokoferol, substancja przeciwutleniająca: ekstrakt rozmarynowy; regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Zawartość prozdrowotnych składników w dziennej porcji produktu (2 łyżeczki):
Biała fasola ekstrakt - 500 mg
pokrzywa ekstrakt - 400 mg
opuncja figowa ekstrakt - 300 mg
mniszek lekarski ekstrakt - 200 mg
skrzyp polny ekstrakt - 200 mg
krwawnik ekstrakt - 200 mg
zielona herbata ekstrakt - 200 mg
jęczmień koncentrat soku - 150 mg
lubczyk ekstrakt - 100 mg
ketmia ekstrakt - 100 mg
acerola ekstrakt - 80 mg
- w tym witamina C - 20 mg – 25% RWS
witamina E - 6 mg – 50% RWS
(RWS – referencyjna wartość spożycia)
Właściwe dawkowanie:
1 łyżeczka dwa razy dziennie przed posiłkiem, popijać wodą.