KŁĄCZE KUKLIKA DARY NATURY 25g
Zastosowanie:
Korzeń jako surowiec zielarski pozyskiwany jest głównie z kuklika pospolitego (także z kuklika zwisłego), rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych, występującej w Afryce Północnej, Azji, Europie, a jako gatunek zawleczony również w Australii i w Nowej Zelandii. W Polsce jest pospolity na całym niżu i w niższych położeniach górskich, można go spotkać w lasach, łęgach i cienistych sadach. Kłącze kuklika jest czerwono-brunatne, stożkowate, o gorzkim smaku i zapachu podobnym do goździków jest też używane do aromatyzowania niektórych gatunków likierów i piw.
Kłącze kuklika zawiera garbniki, olejki eteryczne, cenne flawonoidy oraz kwasy organiczne. Wykazuje działanie ściągające, stosowana jest w biegunkach, nieżytach jelita grubego i hemoroidach. Można dodawać go do potraw zamiast cynamonu i goździków.
Wskazania:
W chorobach żołądka i malarii, jelita cienkiego i grubego, w biegunkach różnego pochodzenia oraz jako płukanka jamy ustnej przy parodontozie i zapaleniu gardła oraz jamy ustnej.
Skład:
Gei Urbani Radix (kłącze kuklika) 100%.
Sposób przygotowania:
1 łyżkę ziela zalać szklanką wody, gotować 10 min., pozostawić na 20 min. pod przykryciem, odcedzić.
Certyfikacja:
Produkt z Certyfikatem Ekologicznym.