KORZEŃ BERTRAMU ŚW. HILDEGARDY 50g
Zastosowanie:
Korzeń bertramu rzymskiego (łac. Anacyclus pyretrum) to niezastąpiona i cenna przyprawa w kuchni Hildegardy. Bertram ma łagodno-ostry smak i można go dodawać niemal do wszystkich potraw.
Św. Hildegarda polecała go jako przyprawę na dolegliwości żołądkowo-jelitowe ułatwiającą trawienie i przyswajanie składników odżywczych, również w niestrawności. Dzięki regularnemu spożywaniu bertramu możemy wspomóc nasz system nerwowy, wzmocnić pogodę ducha i poprawić nastrój. Jest przydatny podczas przeziębień, wzmacnia układ odpornościowy, usuwa zaflegmienie, wspomaga wydzielanie śliny.
Skład:
korzeń bertramu mielony - 100%
Dawkowanie:
1-3 szczypty do posypywania potraw (np. chleba) lub jako dodatek do gotowania np. sosów, zup, potraw z orkiszem.