KWIAT MAKU POLNEGO NATURA WITA
Mak polny (Papaver rhoeas) to roślina pochodząca z rodziny makowatych. Pochodzi z Europy i Azji, rozprzestrzeniła się także na inne kontynenty. W Polsce pospolita na terenie całego kraju.
Napar z maku polnego posiada właściwości przeciwzapalne, powlekające, uspokajające. W medycynie ludowej wewnętrznie napar jest stosowany przy kaszlu, stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, bezsenności, nadmiernej pobudliwości oraz zaburzeniach trawiennych na tle nerwicowym. Zewnętrznie używa się naparów podczas stanów zapalnych do płukania jamy ustnej, dziąseł i gardła.
Sposób użycia:
1 łyżka (0,5g) kwiatów maku zalać 1 szklanką gorącej wody, zaparzać pod przykryciem 10-15 minut. Pić szklankę ciepłego naparu dwa razy dziennie.
Najlepsze efekty przynosi systematyczne spożywanie produktu.
Ostrzeżenie:
Nie stosować w przypadku uczulenia na składniki preparatu. Nie zaleca się stosowanie preparatu u dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Do stosowania tylko jako herbatka, nie spożywać na surowo.