MIRALO 20 kapsułek
Miralo to preparat o działaniu uspokajającym, zwiększającym odporność na stres. Suplement diety przeznaczony jest dla osób szczególnie narażonych na stres, odczuwających niepokój oraz dla osób z brakiem równowagi emocjonalnej i dla osób aktywnych fizycznie i intelektualnie.
Składniki zawarte w preparacie:
Ashwagandha (Witania Somnifera)
100 mg ekstraktu z ashwagandhy standaryzowanego na zawartość: 7% Witanolidy, 1% Alkaloidy, 0,25% Witaferyna A
Ashwagandha wspiera odporność organizmu na stres i pomaga sobie z nim radzić. Dodatkowo wspiera utrzymanie stabilności emocjonalnej i równowagi umysłu. Według ajurwedy ashwagandha jest „rasayana”, czyli ma właściwości przedłużające życie oraz wspiera odporność, energię i witalność organizmu. Jednocześnie potrafi działać kojąco i uspokajająco. Jej właściwości potwierdzają współczesne badania. Naukowcy uznali, że witania ospała jest rośliną o właściwościach adaptogennych, czyli ułatwiających organizmowi przystosowanie się do niekorzystnych warunków.
Preparaty zawierające ekstrakt z witanii ospałej mogą być stosowane jako środki wspomagające stabilizację nastroju. Wpływają także korzystnie na sen i pomagają przy trudnościach z zasypianiem. Mając korzystny wpływ na neuroprzekaźniki w mózgu, działają tonizująco i rozluźniająco, nie powodują jednak nadmiernej senności.
W preparacie wykorzystano wysoko skoncentrowane, standaryzowane ekstrakty o potwierdzonym naukowo działaniu.
Szafran (Crocus Sativus)
28 mg ekstraktu szafranu najwyższej jakości Sargol standaryzowanego na zawartość: 2% Safranal, 3% Krocyna, 12% Safromotivines
Pomarańczowo-czerwone „nitki” nazywane szafranem pozyskuje się ze znamion i pręcików krokusa uprawnego (Crocus sativus), który był uprawiany w starożytnej Persji i Grecji od kilku tysięcy lat. Przez Indie i Chiny trafił do Europy, a wszędzie gdzie się pojawiał, budził zachwyt swoimi niezwykłymi właściwościami.
Dziś nauka potwierdza, że szafran zawiera ponad 150 aromatycznych związków lotnych, jednak naukowcy zainteresowali się szczególnie krocyną (mono- lub digentobiozyd krocetyny) i jej prekursorem – krocetyną (dwukarboksylowy kwas karotenoidowy), dzięki którym szafran ma działanie poprawiające nastrój. Krocyna wpływa na poziom serotoniny i dopaminy (tzw. hormonów szczęścia) w układzie nerwowym, dzięki czemu zmniejsza przygnębienie i apatię. Szafran obniża także odczuwane napięcie nerwowe i poziom lęku.
Melisa lekarska (Melissa officinalis)
100 mg ekstraktu z liści melisy lekarskiej standaryzowanego na zawartość 2% kwasu rozmarynowego.
Melisa wspomaga uspokojenie, pomaga zmniejszyć napięcie oraz drażliwość. Dodatkowo wpływa na poprawę funkcji poznawczych, takich jak pamięć i uwaga.
Miralo zawiera wyłącznie standaryzowane ekstrakty roślinne.
Standaryzacja jest szczególnie ważna z punktu widzenia skuteczności działania produktu pochodzenia naturalnego. Surowiec roślinny w zależności od warunków uprawy, przechowywania oraz metod otrzymywania ekstraktu różni się pod względem zawartości składników aktywnych. Dzięki standaryzacji mamy pewność, że w każdej kapsułce znajduje się ściśle określona i zawsze taka sama porcja składnika odpowiedzialnego za korzystne działanie suplementu.
Skład:
Ekstrakt z ashwagandhy (Withania somnifera) standaryzowany na minimum 7% witanolidów, substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, otoczka kapsułki roślinnej: hydroksypropylometyloceluloza, ekstrakt ze znamion słupka szafranu (Crocus sativus L.) standaryzowany na minimum 12% safromotivines, 3% krocyny i 2% safranalu, substancje glazurujące: dwutlenek krzemu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych. Informacje o alergenach: może zawierać ryby oraz ich produkty pochodne.
1 kapsułka zawiera:
Ekstrakt z ashwagandhy (Withania somnifera) 250 mg, standaryzowany na minimum 7% witanolidów, w tym: witanolidy minimum 17,5 mg, ekstrakt ze znamion słupka szafranu (Crocus sativus) 28 mg, standaryzowany na mininimum 12% safromotivines, 3% krocyny i 2% safranalu, w tym: safromotivines minimum 3,36 mg, krocyna 0,84 mg i safranal 0,56 mg.
Dawkowanie:
Dorośli: 1 kapsułka dziennie.
Najlepiej spożywać podczas posiłku lub bezpośrednio po nim.