CZARNUSZKA NASIONA 50g
Czarnuszkę stanowią czarne trójgraniaste, bardzo drobne ziarenka przypominające nasiona cebuli, o smaku najpierw gorzkim, potem palącym jak pieprz. Zapach zbliżony do gałki muszkatołowej. Czarnuszka dobra jest jako dodatek do chleba oraz innych rodzajów pieczywa, a także jako składnik tłustych potraw, np. baraniny. Czarnuszka sprzedawana jest często pod nazwą „czarnego kminku”.
Czarnuszka okazuje się pomocna w profilaktyce i leczeniu takich schorzeń, jak:
Alergia – działa antyhistaminowo.
Anemia – podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów.
Nowotwory – pomaga zwalczać odpowiedzialne za ich powstawanie wolne rodniki, działa silnie antyutleniająco.
Nadciśnienie – obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów.
Kamienie nerkowe – obniża poziom szczawianów w moczu.
Wrzody żołądka – skutecznie zwalcza bakterie Helicobacter pylori.
Cukrzyca – reguluje poziom cukru we krwi i pracę trzustki.
Astma – poprawia wydolność płuc zwłaszcza u dzieci.
Zakażenia grzybicze i pasożytnicze – wykazuje skuteczne działanie w przypadku zakażenia tasiemcem, przywrą, owsikami; hamuje rozrost patogenów, w tym Candida Albicans.
Trądzik, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, poparzenia słoneczne, łysienie, łupież – stosowana zewnętrznie poprawia stan skóry i przyśpiesza gojenie się stanów zapalnych.
Osteoporoza – wspiera procesy pomagające zwiększać gęstość kości.
Depresja – działa uspokajająco, podnosi odporność na stres.
Skład:
Całe nasiona czarnuszki siewnej (Nigellae sativae semen) – 100%
Sposób stosowania:
Do poprawienia smaku i aromatyzowania potraw warzywno-mięsnych oraz wszelkiego rodzaju pieczywa.
Producent:
Zakład Konfekcjonowania Ziół Flos Elżbieta i Jan Głąb spółka jawna
98-345 Mokrsko 118