OLEJ Z CZARNUSZKI 250mlInformacje ogólne:- Nazywana była „złotem faraonów” lub kminem egipskim.
- Wielkim entuzjastą oleju z nasion czarnuszki był sam egipski faraon Tutenhamon, który rozkazał swoim służącym zawsze mieć go pod ręką. Kleopatra i Nefretete stosowały go na co dzień, aby tuszować pewne niedoskonałości urody.
- Czarnuszka jako przyprawa była często dodawana do wypieku chleba, wykorzystywano ją również jako składnik aromatyzowanego wina, przetworów warzywnych i potraw mięsnych. Nasiona czarnuszki, ze względu na swój ostry, korzenny smak i aromat stosowano tak jak pieprz.
Produkty Dr Gaja nie zawierają zbędnych dodatków do żywności i są w 100% naturalne. Ważne jest dla nas endogeniczne pochodzenie surowców, dlatego większość naszych produktów pochodzi z ziem, na których są uprawiane od wieków.
Olej z Czarnuszki Dr Gaja należy spożywać wyłącznie na zimno, nie jest przeznaczony do smażenia.
Można dodawać go do zimnych potraw, sałatek i surówek, ziemniaków. Nadaje potrawom intensywny, korzenny smak i aromat.
Skład:Olej z Czarnuszki został uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion czarnuszki siewnej Nigella sativa.
Wszystkie oleje Dr Gaja są nierafinowane, dzięki czemu zachowują naturalne wartości odżywcze surowców oraz posiadają intensywny smak i aromat.
Dawkowanie:Jedna łyżeczka (5 ml) dwa razy dziennie, podczas posiłku.
Kraj pochodzenia czarnuszki: Egipt
Kraj produkcji: Polska