OLEJ Z WIESIOŁKA TŁOCZONY NA ZIMNO OLEOFARM 250ml
Informacje ogólne:
Olej z wiesiołka uzyskiwany jest z nasion wiesiołka metodą tłoczenia na zimno. Posiada delikatny smak i zapach. Może być wykorzystywany do sporządzania surówek i sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych podawanych na zimno. Olej z wiesiołka charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy omega-6. Kwasami z rodziny omega-6 są: kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA) zawarte w oleju z wiesiołka. Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi.
Na oleju z wiesiołka tłoczonym na zimno nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.
Skład:
Olej z nasion wiesiołka tłoczony na zimno,
UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad.