OWOC ANYŻU 50g
Zastosowanie:
Tradycyjny produkt leczniczy roślinny stosowany w objawowym leczeniu łagodnych, skurczowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych, w tym wzdęć i wzdęć z oddawaniem wiatrów oraz jako środek wykrztuśny w kaszlu występującym w przebiegu przeziębienia. Tradycyjny produkt przeznaczony do stosowania w określonych wskazaniach, wynikających wyłącznie z jego długotrwałego stosowania.
Skład:
1 g produktu zawiera 1 g Pimpinella anisum L., fructus (owoc anyżu).
Dawkowanie i sposób użycia:
Młodzież powyżej 12 lat, dorośli i osoby w podeszłym wieku: ½ łyżeczki (ok. 1 g) rozdrobnionych lub pokruszonych owoców anyżu zalać ¾ szklanki (150 ml) wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 15 minut, przecedzić. Pić 3 razy dziennie świeżo przygotowany napar.
Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość na anyż lub inne rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae, dawniej Umbelliferae-baldaszkowate), takie jak kminek, seler, kolendra i koper lub anetol (składnik olejku anyżowego występującego w owocach anyżu).
Ciąża i karmienie piersią: Ze względu na brak wystarczających danych nie zaleca się stosowania produktu leczniczego w czasie ciąży i karmienia piersią.
Prowadzenie pojazdów i obsługiwanie maszyn: Nie badano wpływu produktu leczniczego na prowadzenie pojazdów i obsługę maszyn.
Czas stosowania:
Nie stosować leku dłużej niż 2 tygodnie. Jeśli objawy nie ustąpią w czasie stosowania produktu, należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą.
Zastosowanie większej niż zalecana dawka:
Nie odnotowano przypadków przedawkowania.
Pominięcie zastosowania leku:
Nie należy stosować podwójnej dawki leku w celu uzupełnienia pominiętej dawki.
Działania niepożądane:
Możliwe wystąpienie reakcji alergicznych skórnych oraz układu oddechowego. Częstotliwość występowania tych objawów niepożądanych nie jest znana.