OWOC KOLENDRY KAWON 50g
Zastosowanie:
Kolendra na problemy z trawieniem. Większość osób kojarzy ją jako przyprawę. Jednak roślina ta posiada również atuty poza tymi smakowymi i aromatycznymi. Ze względu na swoje właściwości zdobyła ona dużą rzeszę zwolenników. Owoc kolendry to zioło do zaparzania. Wewnątrz znajduje się olejek eteryczny, któremu zawdzięczamy jego lecznicze zdolności.
Właściwości kolendry:
łagodny środek wiatropędny i rozkurczowy w dolegliwościach związanych z trawieniem, wzdęciach, niestrawnościach.
Stosowanie tego zioła jest bezpieczne, ale nie zaleca się go dzieciom. Kolendra siewna pochodzi znad morza śródziemnego, ale można ją także wyhodować w surowszych warunkach. W Polsce jest spotykana dosyć rzadko. Jest to roślina jednoroczna.
Wskazania:
Odwar jest stosowany jako łagodny środek wiatropędny i rozkurczowy w dolegliwościach trawiennych, takich jak: wzdęcia, niestrawność.
Skład:
owoc kolendry (Coriandri fructus)-100%
Dawkowanie i sposób przygotowania:
½ łyżeczki (ok. 1g) owoców zalać szklanką (200ml) wody, ogrzewać pod przykryciem do zagotowania, odstawić na 10 minut, przecedzić. W niestrawności wypić jednorazowo 1 szklankę odwaru. Przy wzdęciach pić ½ szklanki odwaru 2-3 razy dziennie przed posiłkami. Zaleca się każdorazowo przygotowanie świeżego odwaru.