Stewia - naturalny zamiennik cukru
Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina z rodziny astrowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. W chwili obecnej jej uprawą zajmują się również mieszkańcy Ameryki, Azji a nawet Europy. Jest wykorzystywana głównie, jako słodzik, ale posiada również właściwości terapeutyczne, jest niskokaloryczna, nie ulega fermentacji i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. To idealny zamiennik cukru. Można ją stosować jako dodatek do napojów, deserów, przetworów owocowych, itd. Jest odporna na działanie wysokiej temperatury, dzięki czemu można ją wykorzystywać do wypieków i gotowania.
Jej liście posiadają kilkukrotnie słodszy smak niż tradycyjny cukier. Ich słodycz zawdzięcza glikozydom stewiolowym. Nie dostarcza ona praktycznie żadnych kalorii. Nie powoduje próchnicy, ani nie podnosi poziomu cukru we krwi. Dodatkowo zawiera przeciwutleniacze, minerały (sód, magnez, potas), witaminę C oraz kwas foliowy.
Posiada również prozdrowotne właściwości, między innymi pozytywnie wpływa na gospodarkę glukozy, wspomaga kontrolę masy ciała oraz wspiera w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Stewia jako środek słodzący oznaczona jest symbolem 960E. Wieloletnie badania nad stewią potwierdzają, że jest ona w pełni bezpieczna i nie powoduje skutków ubocznych. Nie ma przeciwwskazań do stosowania u dzieci, u osób starszych oraz u kobiet w ciąży.
Skład:
Ekstrakt ze stewii standaryzowany na zawartość 98% glikozydów stewiozydowych, w tym min. 97% rebaudiozydu A.
Rebaudiozyd A to najważniejszy i najprzyjemniej słodki z glikozydów stewii. Nie posiada gorzkiego posmaku.
1 opakowanie 25 g ekstraktu ze stewii odpowiada 7 kg cukru.
Kraj pochodzenia:
Chiny