Trawa cytrynowa - aromatyczny dodatek do dań i herbat
Trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus) to aromatyczna przyprawa o cytrynowym zapachu i przyjemnym cytrynowo-imbirowym smaku, pozbawiona kwaśnej nuty. Uprawiana jest w południowo-wschodniej Azji, w szczególności w Tajlandii, Indiach i na Sri Lance, ale także w Afryce Środkowej i niektórych krajach Ameryki Południowej i w Stanach Zjednoczonych. W medycynie naturalnej trawę cytrynową stosuje się do łagodzenia objawów grypy i przeziębienia a także jako wsparcie trawienia i uregulowanie menstruacji.
Suszona trawa cytrynowa może posłużyć do przygotowania aromatycznego naparu lub komponowania mieszanek herbacianych i ziołowych. Jej cytrynowy zapach pasuje szczególnie do herbaty zielonej i czarnej, yerba mate, mięty, lawendy, pokrzywy i rumianku. Do naparu z trawą cytrynową warto wrzucić goździki, kawałek świeżego imbiru lub szczyptę cynamonu.
Suszona trawa cytrynowa znajduje zastosowanie w kuchni. Świetnie pasuje do ryb, owoców morza ale również do kurczaka czy wieprzowiny. Jest to idealny dodatek do potraw typu curry, sosów, makaronu ryżowego i rozmaitych potraw ostrych. Doskonale komponuje się z mlekiem kokosowym, chilli, galgantem i różnymi ziołami. Wykorzystując suszoną trawę cytrynową podczas gotowania najlepiej ją dodać na samym początku gotowania oraz zmielić lub umieścić susz w torebce herbacianej, wtedy wydobędzie się jak najwięcej aromatu.
Skład:
Suszona trawa cytrynowa - 100%
Przeciwwskazania:
Trawa cytrynowa w ilościach przyprawowych jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiąch, jednak jej większe ilości są w tym okresie niewskazane.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości.
Kraj pochodzenia:
Indie.