Olej lniany + olej z miąższu owoców rokitnika = Ventrolen
Ventrolen to połączenie oleju lnianego z olejem z owoców rokitnika, witaminą A i witaminą E. Dzięki tym składnikom, pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych.
Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Witamina A pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych. Ponadto, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek. Z kolei witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Skład:
Olej tłoczony na zimno z nasion lnu (Linum usitatissimum), olej z miąższu owoców rokitnika zwyczajnego (Hippophae rhamnoides), octan DL-alfa-tokoferylu, palmitynian retinylu.
Dzienna porcja (30 ml) zawiera:
tłuszcz – 27,8 g, w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone – 2,8 g,
kwasy tłuszczowe nienasycone – 25 g, w tym:
kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 4,8 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 20,2 g
witamina E – 12 mg (100% RWS),
witamina A – 800 μg (100% RWS).
Dawkowanie:
Dorośli - 2 razy dziennie po 15 ml (1 łyżka stołowa) w trakcie jedzenia.
Uwaga!
Może wytrącić się naturalny osad. Przed spożyciem wstrząsnąć.
Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Kraj pochodzenia:
Polska.