WIESIOŁEK DWULETNI nasiona
Nasiona wiesiołka można stosować zewnętrznie i wewnętrznie.
Nasiona spożywane do wewnątrz, dzięki 20% zawartości oleju, który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędnymi składnikami pożywienia człowieka, spełniają ważne funkcje w procesach przemiany materii. Olej wiesiołkowy zalecany jest do stosowania w chorobach krążeniowych, w miażdżycy, poprawia odporność organizmu, wspomaga leczenie cukrzycy, nerwicy i chorób reumatycznych.
Nasiona pomocne są również przy schorzeniach skórnych: nawilżają oraz regenerują skórę. Przeciwdziałają wypadaniu włosów, poprawiają wygląd skóry i paznokci.
Zawierają duże ilości błonnika, poprawiają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom.
Używane zewnętrznie, jako surowiec do przygotowania maseczek kosmetycznych, działają odświeżająco i wygładzająco na skórę. Przy regularnym stosowaniu uzyskuje się uczucie rozluźnienia mięśni twarzy, odświeżenia i wygładzenia skóry.
Nasiona można spożywać całe bądź zmielone. Idealnie nadają się do różnych potraw, na przykład: do sałatek, zup, jogurtów, koktajli, kefiru, sosów czy owsianki.
Skład:
Wiesiołek nasiona (Oenothera biennis) - 100%
Sposób użycia:
Nasiona stosować w całości lub po zmieleniu. Jedną łyżeczkę nasion (2g) zalać szklanką (200ml) gorącej wody i po 10 minutach wypić napar wraz z nasionami. stosować 2 razy dziennie.
Producent:
Natura Wita Ewa Płachta - Kopernia 9, 28-400 Pińczów