Istnieją naturalne sposoby na zbicie poziomu cholesterolu – sposoby ziołowe.
Kiedy normy cholesterolu (zwłaszcza frakcji złego cholesterolu LDL) zostają przekroczone, powinniśmy jak najszybciej reagować i wdrożyć takie działania, aby zredukować jego poziom we krwi.
Jednym z
naturalnych sposobów obniżających stężenie cholesterolu (poza odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną) jest
zastosowanie ziół. Fitoterapia odpowiednio dobranymi surowcami roślinnymi pozwala znacząco
zbić poziom cholesterolu, a tym samym ograniczyć ryzyko chorób serca i miażdżycy.
Zioła na obniżenie cholesterolu – jakie wybrać? Bonifraterska ziołowa mieszanka antycholesterolowa.
Informacje o
ziołach na wysoki cholesterol zajmują wiele stron w podręcznikach ziołolecznictwa, dlatego warto zdać się na fachowców.
Bonifraterscy mistrzowie zielarstwa opracowali kilkuskładnikową
mieszankę ziół o uzupełniającym się, wielokierunkowym działaniu. Polecana jest w profilaktyce hiperlipidemii oraz do stosowania równolegle z lekami redukującymi poziom cholesterolu. Taka naturalna, ziołowa terapia często pozwala zmniejszyć dawki lub całkowicie wyeliminować farmakoterapię środkami syntetycznymi, przy jednoczesnym wsparciu wątroby i w zasadzie braku działań ubocznych. Należy wyraźnie podkreślić, że zastosowanie ziół na cholesterol kosztem standardowej terapii jest możliwe wyłącznie
pod kontrolą lekarza prowadzącego. W żadnym wypadku nie wolno(!) samemu modyfikować dawek lub odstawiać leków zaordynowanych przez lekarza.
Jeszcze inne zioła na obniżenie cholesterolu
Ziołową terapię podwyższonego poziomu cholesterolu warto uzupełnić o dobrej jakości oleje z dużą zawartością kwasów omega-3, oraz suplementy wpływające na cykl przemian homocysteiny – czyli tematu kluczowego w powstawaniu cholesterolu. Bardzo ciekawą pozycją są preparaty z bergamotką.
Zestaw ziół do sporządzenia mieszanki zawiera:
Liść karczochaZiele fiołka trójbarwnego
Ziele krwawnika
Kwiat stokrotki
Kłącze perzu
Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać i wsypać do papierowej torebki dołączonej do pakietu ziół.
Sposób użycia:
2 łyżki ziół zalać 2 szklankami wody, zagotować i utrzymać w stanie wrzenia nie dłużej niż 2 minuty. Odstawić na 20-30 minut pod przykryciem i odcedzić. Pić ciepły wywar po około ½ szklanki, 3 razy dziennie przed posiłkiem.
Osoby przyjmujące leki powinny pić
zioła 1 godzinę przed lub 1,5 godziny po zażytych lekarstwach.
Działanie:
Składniki aktywne zawarte w mieszance obniżają poziom cholesterolu we krwi, powodują wzmożone wydzielanie żółci i nasilają jej przepływ. Uszczelniają naczynia i działają ochronnie na wątrobę. Ponadto wykazują efekt odtruwający, moczopędny i łagodnie przeczyszczający. Korzystnie wpływają na ogólną przemianę materii.
Wskazania:
Podwyższony poziom cholesterolu, hiperlipidemia. Dodatkowo w cukrzycy, miażdżycy i leczeniu otyłości.
Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość i alergie na składniki mieszanki, ostre zapalenia wątroby i pęcherzyka żółciowego, niedrożność przewodów żółciowych. W przypadku kamicy żółciowej zalecana ostrożność. Nie stosować u dzieci oraz w okresie ciąży i karmienia piersią.
Uwagi:
Podwyższony poziom cholesterolu we krwi to sygnał, który każdorazowo należy skonsultować z lekarzem i wykonać odpowiednie badania laboratoryjne.
Samoleczenie, które nie uwzględnia kondycji całego organizmu może nie przynieść spodziewanych efektów. Należy zawsze zachowywać rozsądek i korzystać z dostępu do wiedzy fachowców.