MIELONA ŁUSKA GRYKI 250g NATURA WITA
Informacje ogólne:
Łuska gryki jest źródłem witamin z grupy B (B1 – tiamina, B2 – ryboflawina, B6 – pirydoksyna), choliny, kwasu pantotenowego oraz witaminy PP i P (które zapobiegają pękaniu naczyniek krwionośnych, polepszają przyswajanie wapnia, regulują przepuszczalność mikrokapilar), a także tokoferolu zwanego witaminą młodości. Zawiera również kwasy organiczne i składniki mineralne (P, K, Mg, Zn, Cu, Mn), które są ważne z odżywczego i żywieniowego punktu widzenia.
Składniki w niej zawarte zapobiegają chorobom serca, rozwojowi nowotworów, oczyszczają organizm z wolnych rodników, usprawniają funkcje trzustki, regulują: ciśnienie, cholesterol i poziom cukru we krwi, zwiększają odporność, wzmacniają naturalną żywotność organizmu oraz występowaniu chorób cywilizacyjnych m.in. miażdżycy, alergii.
Sposób użycia:
Szczyptę mielonej łuski gryki stosować jako dodatek do herbaty, dań, zup, sałatek, musli, kefiru, jogurtu, serków i wszelkiego rodzaju wypieków.