PROPOLIS - KIT PSZCZELI 50gDziałanie i zastosowanie:Propolis to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły do zalepiania szpar i zabezpieczenia wlotu ula przed wtargnięciem drobnoustrojów zagrażających ich zdrowiu i życiu, przytwierdzania plastra miodu do ścian oraz do balsamowania intruzów, którym udało się dostać do ula. Stanowi on mieszaninę żywicy drzew i krzewów oraz wydzielin gruczołów pszczelich o charakterystycznym balsamicznym zapachu i smaku. Jego barwa jest zróżnicowana - od żółtozielonkawej, przez brązową, brunatną, nawet do czarnej, w zależności od składu chemicznego, który uzależniony jest od warunków miejsca wytwarzania oraz sposobu, w jaki jest pozyskiwany. Skład chemiczny i znaczne zróżnicowanie propolisu zależne jest od roślinności danego obszaru geograficznego, z którego pochodzi, od pory roku oraz rasy pszczół.
Dotychczas udało się wyodrębnić ponad 300 substancji wchodzących w skład propolisu. Najważniejsze z nich to:
-flawonoidy (m.in. apigenina, galangina, chryzyna, kwercetyna, pinocembryna, pinostrobina),
-związki fenolowe (kwasy - benzoesowy, cynamonowy, kawowy, ferulowy, alkohole - benzylowy, cynamonowy oraz estry tych związków, aldehydy aromatyczne),
-kumaryny, monoterpeny, triterpeny i seskwiterpeny, sterole, kwasy tłuszczowe, węglowodany, enzymy (a i b laktamaza, a i b amylaza, esterazy, transhydrogenazy).
Największą aktywność biologiczną przypisuje się flawonoidom, estrom aromatycznym (ester benzylowy kwasu p-kumarowego, ester pentenylowy i fenetylowy kwasu kawowego, kwas cynamowy i jego pochodne) oraz terpenom.
Liczne wyniki badań eksperymentalnych i klinicznych potwierdzają dużą aktywność farmakologiczną propolisu. Korzystne wyniki po jego zastosowaniu uzyskano m.in. w leczeniu:
- stanów nieżytowych górnych dróg oddechowych (stany zapalne gardła, jamy ustnej i dziąseł),
- oparzeń i trudno gojących się ran pooperacyjnych oraz owrzodzeń,
- zakażeń bakteryjnych pochwy i sromu,
- stanów zapalnych błony śluzowej odbytnicy i odbytu,
- guzków krwawniczych,
- pęknięć okolicy odbytu,
- choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- chorób reumatycznych.
Propolis zwiększa odporność organizmu, a podawany doustnie: podwyższa odporność na zakażenia, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, działa uspokajająco, osłania tkankę wątrobową przed substancjami toksycznymi i lekami o działaniu hepatotoksycznym, chroni organizm przed działaniem promieniowania jonizującego.
Preparaty propolisowe dostępne są w postaci tabletek, granulatów, pudrów, wyciągów spirytusowych, aerozoli, maści i czopków. Propolis wykorzystywany jest także przez przemysł kosmetyczny w balsamach, maseczkach, mleczku, tonikach, kremach, pastach do zębów czy szminkach. Producenci tych wyrobów wykorzystują głównie jego działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, ułatwiające gojenie ran, a także wygładzające skórę i nawilżające.
Największą wrażliwość na działanie etanolowego ekstraktu propolisu (EEP) wykazują: gronkowce, paciorkowce, dwoinki zapalenia płuc, prątki gruźlicy, laseczki tlenowe i beztlenowe, maczugowce, promieniowce, krętki blade, wirusy chorobotwórcze dla zwierząt i ludzi (grypy, pryszczycy, zapalenia mózgu, opryszczki) oraz dla roślin.
Na EEP reagują także: pierwotniaki wywołujące rzęsistkowicę, toksoplazmozę, lambliozę, dermatofity (grzyby pleśniowe wywołujące grzybice skóry, włosów i paznokci), drożdżaki, głównie z rodzaju Candida albicans.
Słabe działanie wyciągów z propolisu odnotowano w stosunku do pałeczek okrężnicy (Escherichia coli, Salmonella, Shigella, Citrobacter, Klebsiella, Enterobacter, Serrata, Proteus, a także pałeczek Pseudomonas aeruginosa). Niektóre badania sugerują, że propolis i niektóre składniki fenolowe hamują wzrost Helicobacter pylori (ma zatem działanie przeciwwrzodowe).
Propolis używany jest także jako środek antyoksydacyjny, przeciwnowotworowy, cytoprotekcyjny. Ma działanie hipoglikemiczne, hamuje agregację płytek krwi indukowaną adenozynodifosforanem (ADP), adrenaliną i kolagenem.
Skład:Kit pszczeli - 100%.
Przygotowanie nalewki propolisowej:Typowa nalewka propolisowa składa się ze 150 mililitrów wody, 50 gramów propolisu i 350 mililitrów spirytusu etylowego. Po około trzech tygodniach i codziennym mieszaniu, nalewkę należy przecedzić. Tak przyrządzona nadaje się do spożycia. Osobom często chorującym na grypę, przeziębienia, nieżyt nosa oraz anginę zaleca się przyjmowanie 20 kropli na łyżeczce cukru, trzy razy dziennie. Nalewkę można także dodawać do herbaty w proporcjach 30 kropel na jedną szklankę lub, szczególnie przy zapaleniu gardła oraz tchawicy, 50 kropel na szklankę wywaru z rumianku, jednak ta forma jest przeznaczona jedynie do płukania gardła.