Spirulina - niezwykła alga pełna białka, witamin i minerałów dla każdego
Spirulina jest rodzajem algi morskiej o zielonej barwie należąca do cyjanobakterii albo inaczej do sinic. Jej łacińska nazwa brzmi Arthrospira platensis, a nazwa zwyczajowa pochodzi od słowa "spiral" i wskazuje na kształt, jaki przybierają te jednokomórkowe organizmy.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określiła spirulinę jako "interesujący z wielu względów produkt spożywczy, bogaty w żelazo i białko, który może być bezpiecznie podawany dzieciom". Spirulina zyskała status superfood, czyli produktu pochodzenia naturalnego, bogatego w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mogą działać korzystnie na organizm człowieka.
Spirulina jest bogata w makro- i mikroskładniki odżywcze. 57% spiruliny stanowi białko, zawierające pełną paletę niezbędnych aminokwasów. Oprócz białka w spirulinie znajdziemy kwas GLA (gamma-linolenowy), który zapobiega chorobom układu krążenia i utrzymuje cholesterol na właściwym poziomie. Zawiera chlorofil, fikocyjaninę i porfirynę, które są antyoksydantami i wspierają pracę układu pokarmowego i krwionośnego. Ponadto obecne są w niej kwasy nukleinowe, wiele witamin, karotenoidów czy składników mineralnych (żelazo, wapń, fosfor).
Spirulina wspiera kontrolę masy ciała, aktywność jelit, wspomaga funkcje układu odpornościowego, wspomaga w przypadku zmęczenia, dodaje energii i witalności oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy.
Spirulina to idealny suplement dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo. Wzbogaci w białko i żelazo dietę sportowca, weganina i wegetarianina. Warto również stosować u osób starszych, a także pacjentom po operacjach lub przewlekle chorym. Może być podawana dzieciom. Zalety jej spożywania mogą odczuć również osoby o niskiej odporności i alergicy.
Skład:
Sproszkowana spirulina - 100%
Sposób użycia:
1 łyżeczka raz dziennie.
Dawkę można zwiększyć, jeśli alga jest dobrze tolerowana przez organizm. Proszek należy ropuścić w letniej wodzie lub dodać do posiłku. Spirulina posiada słonawy, lekko grzybowy smak, więc będzie pasować do potraw słonych, zup i koktajli warzywnych.
Za każdym razem należy pamietać o popijaniu spiruliny dużą ilością wody! Nie zaleca się stosowania przed snem.
Przeciwwskazania i dziania niepożądane:
Spirulina posiada status GRAS, oznacza to że jest bezpieczna.
Działania niepożądane, które mogą wystąpić na początku suplementacji to swędzenie skóry, podniesienie temperatury ciała, zawroty głowy, zaparcia i zwiększone pragnienie. Efekty te pojawiają się bardzo rzadko i ustępują po pewnym czasie.
Bardzo wysokie dawki spiruliny mogą powodować bóle brzucha i nudności.