Bromelaina - naturalny enzym z ananasa o licznych właściwościach prozdrowotnych
Bromelaina (inaczej bromelina), to surowy ekstrakt pochodzący w tym przypadku z ananasa jadalnego. Faktycznie mianem tym określa się grupę kilku enzymów proteolitycznych (czyli rozkładających białka) pozyskiwanych z roślin z rodziny ananasowatych.
Ciekawostka: rośliny produkują bromelainę w celach obronnych przed szkodnikami. Enzym ten niszczy białka, które są podstawowym budulcem larw owadów.
Ze względu na zdolność „cięcia” białek, bromelaina znalazła szerokie zastosowanie w medycynie, kosmetyce, a nawet w kuchni.
Niezwykłe jest, że w zależności od sposobu stosowania bromelainy – z posiłkiem lub na pusty żołądek, można osiągnąć różne efekty. Przyjęta z jedzeniem działa białka w nim zawarte, natomiast połknięta na czczo albo między posiłkami ulega samostrawieniu (bo jak każdy enzym, też jest białkiem) i wchłania się do krwi wywołując liczne pozytywne odpowiedzi organizmu.Bromelaina na trawienie
Bromelaina zastosowana razem z pokarmem znacznie ułatwia jego trawienie i tym samym przyswajanie przez organizm. Poleca się jej podawanie osobom, które mają niedobory własnych enzymów trawiennych, np. seniorom oraz osobom, które z trudnością trawią mięso, nabiał, czy rośliny strączkowe. Pomaga w zaparciach, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Wspiera także proces odchudzania.Bromelaina dla sportowców
Suplementacja bromelainą przez sportowców pozwala na bardziej efektywne wykorzystanie wysokobiałkowych posiłków. Rozbicie białek na pojedyncze aminokwasy ułatwia ich pozyskanie przez mięśnie, przez co zwiększają masę i siłę.
Ten sam efekt stosuje się pomocniczo u osób z utratą mięśni.Bromelaina na układ krążenia
Bromelaina zapobiega zlepianiu się płytek krwi oraz ma pewne zdolności rozpuszczania zakrzepów, dzięki czemu działa ochronnie na serce i układ wieńcowy.
Ta właściwość jednocześnie zwraca uwagę, aby osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe przed zastosowaniem bromelainy skonsultowały się z lekarzem.Bromelaina na drogi oddechowe
Dzięki zdolności rozkładania białek pomaga oczyszczać drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny. Pomaga w zapaleniu zatok, zwłaszcza w sytuacji przewlekłej. Działa mukolitycznie.
Bromelaina na stany zapalne
Bromelaina nasila produkowanie przeciwzapalnych prostaglandyn, dzięki czemu łagodzi dolegliwości towarzyszące stanom zapalnym, np. zapalenie stawów, reumatyzm, zapalenie zatok.Bromelaina w kosmetyce
Bromelaina jest doskonałym składnikiem peelingów złuszczających do twarzy i ciała, kremów przeciwzmarszczkowych. Łagodzi podrażnioną skórę i rozjaśnia przebarwienia. Dodana do pasty do zębów pomaga usunąć osad nazębny.Bromelaina w kuchni
Warto na półkę z przyprawami dodać bromelainę, gdyż jest to naturalny środek do zmiękczania mięsa.
W naszej aptece można kupić także bromelainę w proszku.
Skład:
Bromelina, hypromeloza (otoczka kapsułki), mikrokrystaliczna celuloza (substancja wypełniająca), stearynian magnezu i dwutlenek krzemu (substancje przeciwzbrylające).
Polecany sposób użycia kapsułek ze 100mg bromelainy:
Jedna kapsułka dziennie przed posiłkiem.
Przeciwwskazania:
Produkt niewskazany dla kobiet w ciąży i karmiących.
Nie należy przekraczać zalecanych dawek.