CYNAMON CEJLOŃSKI - LASKI 50g NANGA
Cynamon znany jest już od czasów starożytnych. Służył do produkcji perfum i olejków. Stosowano go w kuchni jako przyprawę oraz w celach rytualnych.
Cinnamomum verum lub zeylanicum - cynamon prawdziwy czyli cejloński, to jedna z najważniejszych odmian, uważany jest za jakościowo najlepszy. Nazwa cynamonu pochodzi od indonezyjskiego słowa kayumanis, które oznacza "słodkie drewno".
Cynamom pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, podnosi apetyt. Wspiera mechanizmy obronne organizmu skierowane przeciwko bakteriom i grzybom, wspomaga walkę z infekcjami.
Ponadto pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, dzięki temu jest idealnym dodatkiem do diety dla cukrzyków. Korzystne działanie można zaobserwować spożywając codziennie po 5-6 gramów cynamonu.
Cynamon stosuje się głownie jako przyprawę do potraw słodkich i wypieków oraz do grzanego wina, syropów albo jako posypkę. Meksykanie uwielbiają dodawać cynamon do kawy, herbaty i kakao. W kuchni indyjskiej oraz Bliskiego Wschodu wykorzystuje się go także w daniach ostrych i słonych. Jest składnikiem mieszanek curry i garam masala.
Cynamom cejloński ma bardzo przyjemny, słodki smak i słodko-korzenny zapach. Zmielony traci szybko swój aromat, dlatego dobrze jest kupować całe laski i mielić je w domu.
Skład:
Cynamon cejloński w laskach - 100%.
Sposób użycia:
Laski cynamonu należy zmielić przed użyciem ale można również parzyć jak herbatę, wystarczy zalać wielokrotnie aż oddadzą cały aromat naparu.
Ostrzeżenia:
Nie stosować więcej niż 6g cynamonu dziennie ze względu na obecną w nim kumarynę, która jest toksyną i może być szkodliwa dla wątroby, może także działać rakotwórczo.
Cynamon w ilości przyprawowej może być bezpiecznie stosowany u kobiet w ciąży i karmiących.