CYNAMON CEJLOŃSKI mielony50g
Cynamon znany jest już od czasów starożytnych. Służył do produkcji perfum i olejków. Stosowano go w kuchni jako przyprawę oraz w celach rytualnych.
Cinnamomum verum lub zeylanicum - cynamon prawdziwy czyli cejloński, to jedna z najważniejszych odmian, uważany jest za jakościowo najlepszy. Nazwa cynamonu pochodzi od indonezyjskiego słowa kayumanis, które oznacza "słodkie drewno".
Cynamon cejloński to szlachetna przyprawy o subtelnym smaku. Wspomaga trawienie oraz pomaga utrzymać zdrowe jelita i prawidłową masę ciała. Wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru i lipidów we krwi. Wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego, moczowego i górnych dróg oddechowych. Dodaje energii, jest antyoksydantem.
Cynamon stosuje się głownie jako przyprawę do potraw słodkich i wypieków oraz do grzanego wina, syropów albo jako posypkę. Meksykanie uwielbiają dodawać cynamon do kawy, herbaty i kakao. W kuchni indyjskiej oraz Bliskiego Wschodu wykorzystuje się go także w daniach ostrych i słonych. Jest składnikiem mieszanek curry i garam masala.
Skład:
Kora cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomi zeylanici cortex) – 100%.
Sposób użycia:
Jako dodatek do potraw w ilościach według upodobań konsumenta.