Wyjątkowe właściwości oleju z orzechów włoskich
Olej z orzechów włoskich to wyśmienity, zdrowy i smaczny, miodowożółty olej przepełniony wartościami odżywczymi o prozdrowotnych właściwościach. Jest jednym z najbogatszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno miąższu orzechów włoskich, uchodzi za towar luksusowy i rzadki. Wydatnie wspiera organizm w walce z infekcjami i nadwagą, oczyszcza ciało i działa przeciwbólowo. Właściwości oleju wykorzystuje się w kosmetyce – do ochrony skóry przed oznakami starzenia – oraz w kuchni – do wzbogacania bukietów smakowych potraw, dań i przekąsek.
Bogactwo kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów
Zarówno orzechy włoskie, jak i olej z tych nasion, są wprost przepełnione niezwykle korzystnymi dla zdrowia człowieka tłuszczami nienasyconymi. Znajdziemy tu zarówno wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym kwas linolowy omega-6 i kwas alfa-linolowy omega-3), jak i kwasy tłuszczowe jednonienasycone (w tym kwas oleinowy). Zawarte w oleju z nasion orzecha włoskiego kwasy tłuszczowe i ich właściwa proporcja sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, wzmacniają układ krążenia i poprawiają ogólną wydolność organizmu. Korzystne działanie tłuszczów wspomaga obecność witamin A, E, K i z grupy B oraz minerałów, takich jak potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.
Już około 5 do 10 ml oleju z orzechów włoskich pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. W celach leczniczych olej najlepiej będzie wypijać regularnie wprost z łyżeczki bądź jako dodatek do potraw. Ponieważ jest niezwykle smaczny, szybko przypada do gustu większości osób, w tym również dzieciom. W przypadku braku alergii na orzechy stosowanie oleju - zarówno doustne, jak i na skórę – jest całkowicie bezpieczne. Warto zadbać jedynie o to, by spożywany olej był świeży, a po otwarciu - odpowiednio przechowywany: w chłodnym zaciemnionym miejscu i szczelnym opakowaniu, najlepiej brązowej butelce chroniącej przed promieniami słońca.
Skład:
Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno.
Wartość odżywcza w 100 ml:
Wartość energetyczna (energia) – 3386 kJ/824 kcal
Tłuszcz, w tym: – 91,2 g
kwasy tłuszczowe nasycone – 9,2 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 17 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 65 g
Węglowodany, w tym: – 0 g
cukier – 0 g
Białko – 0 g
Sól – 0 g
Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) – 10 g
Omega-6 (kwas linolowy) – 55 g
Omega-9 (kwas oleinowy) – 17 g
UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej.