Soplówka jeżowata - jadalny grzyb na pamięć i koncentrację
Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus, lion's mane mushroom, yamabushitake) to jadalny grzyb. Występuje naturalnie na pniach niektórych drzew liściastych, najczęściej buków.
Posiada bardzo korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego na wielu poziomach. Nasila procesy regeneracji i sytymuluje rozwój komórek nerwowych. Znana jest z dobroczynnego wpływu na mózg, wspomaga procesy uczenia się i zapamiętywania, wspomaga koncentrację. Podnosi samopoczucie, ułatwia radzenie sobie z lękiem i stresem, łagodzi frustracje i napięcia, poprawia nastrój i ogólne smopoczucie. Chroni prze skutkami starości.
Skład:
Soplówka jeżowata - owocnik zmielony - 100%
Dawkowanie i sposób użycia:
Zalecana dzienna porcja soplówki wynosi 3g, można ją podzielić na 2-3 porcje. Grzyba można zjadać bezpośrednio, ale także zalać wrzącą wodą i zaparzać lud podgotować. Wywar najlepiej spożywać razem z grzybem.
Przeciwwskazania:
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Ze względu na działanie immunostymulujace nie zaleca się przyjmowania soplówki jeżowatej osobom po transplantacji, ponieważ może przyczynić się do odrzucenia przeszczepionego organu przez organizm.